Produkter
För en full lista av produkter
Klicka här för att se en lista av hela vårt sortiment av produkter
Varför en hjärtstartare
När det kommer till nödsituationer är varje sekund värdefull. Det är därför en investering i en hjärtstartare är ett beslut som verkligen kan göra skillnad mellan liv och död. Endast hjärt-lungräddning startar oftast inte hjärtat men köper tid. Med en hjärtstartare till hands ökar överlevnadschanserna drastiskt och vem som helst rädda liv!
Snabb Respons: Plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst, när som helst. Genom snabb och enkel tillgång till en hjärtstartare kan förbipasserande snabbt ingripa och ge livräddande behandling i väntan på räddningstjänst.
Enkel Användning: Hjärtstartare är utformade för att vara användarvänliga, med tydliga instruktioner och röstkommandon som guidar även otränade personer genom återupplivningsprocessen. De analyserar hjärtats rytm och ger stötar endast när det behövs, vilket säkerställer säker och effektiv användning av vem som helst.
Rädda Liv: Studier visar att tidig defibrillering inom de första tre minuterna av hjärtstopp kan öka överlevnadsgraden med upp till 70%. Att ha en defibrillator hemma, såväl som på skolor, kontor, köpcentrum och idrottsanläggningar, kan betydligt förbättra chanserna till överlevnad för personer i hjärtrelaterade nödsituationer.
Hur används en hjärtstartare?
Att kunna använda en offentlig hjärtstartare kan vara avgörande för att rädda liv i händelse av plötsligt hjärtstopp. Här är en kort guide om hur man generellt använder en defibrillator:
1. Larma nödnummer: Ring 112 eller det aktuella nödnumret för att rapportera hjärtstopp och begära hjälp. Ring gärna via appen SOS Alarm för att automatiskt skicka din plats via GPS.
2. Påbörja HLR.
3. Be en person i närheten att hämta hjärtstartaren: Om du befinner dig nära en offentlig defibrillator, gå till dess placering och ta med den till den drabbade personen. De flesta defibrillatorer finns i tydligt märkta skåp eller lådor.
4. Starta defibrillatorn: Öppna förpackningen och starta defibrillatorn genom att följa instruktionerna. De flesta hjärtstartare aktiveras genom att öppna locket eller trycka på en startknapp.
5. Följ röstkommandon: De flesta defibrillatorer är utrustade med röstkommandon som guidar dig genom processen. Lyssna noga och följ instruktionerna.
6. Placera elektroder: Följ bilderna eller anvisningarna på defibrillatorns elektroder för att korrekt placera dem på personens bröst. En elektrod placeras vanligtvis på övre högra bröstet och en på vänster sida, 10 cm under armhålan.
7. Analysera hjärtrytmen: Defibrillatorn kommer automatiskt analysera personens hjärtrytm genom elektroderna. Säkerställ att ingen rör personen under analysen om inte hjärtstartaren säger åt dig att fortsätta HLR.
8. Leverera stötar: Om defibrillatorn upptäcker att personen behöver en stöt, kommer den en halvautomatisk hjärtstartare instruera dig att trycka på en knapp för att leverera stötar. En helautomatisk hjärtstartare har ingen knapp och skickar själv strömstöten. Kontrollera att ingen rör personen när du defibrillerar.
9. Följ fortsatta instruktioner: Defibrillatorn kan fortsätta att ge instruktioner för hjärt-lungräddning (HLR). Fortsätt att följa instruktionerna till professionell hjälp anländer eller personen vaknar.
Observera att specifika defibrillatorer kan ha små skillnader i användningen. Det är viktigt att följa instruktionerna och rekommenderas att öva innan genom att gå en HLR-utbildning för att vara förberedd om en nödsituation uppstår.
Vad ska man tänka på när man köper en hjärtstartare?
Kvalitet
Detta är givet men självklart ska du bara köpa hjärtstartare från bra fabrikat med CE-märkning. Alla våra hjärtstartare uppfyller alla krav på kvalitet och användarvänlighet.
Köpa eller hyra?
Fördelen med att hyra är att service (se nedan) och försäkring ingår.
Service:
En hjärtstartare genomför automatiskt självtester kontinuerligt för att säkerställa att den fungerar. För din del räcker det alltså att regelbundet slå ett öga på hjärtstartaren för att se att en lampa blinkar grönt. Batteri och elektroder byter man på givna intervall beroende på vilken modell du väljer. Ofta är det 4 års mellanrum. Man byter även batteri och elektroder efter varje eventuella användning. Service och utbyte av batteri och elektroder ingår i hyran.
Försäkring:
I hyresavtalet ingår en väldigt förmånlig försäkring som garanterar full ersättning vid exempelvis stöld, åverkan eller brand till 0:- självrisk.
Ska den sitta inomhus eller utomhus?
För din del är det alltid enklast att förvara hjärtstartaren inomhus. Viktigt att den förvaras synligt med skyltar och enkelt tillgänglig om olyckan skulle vara framme. Bäst är att förvara hjärtstartaren utomhus då det innebär att alla har tillgång till den och man inte begränsas till eventuella öppettider. Detta kräver dock att man även köper till ett hjärtstartarskåp som värmer och kyler hjärtstartaren vid behov. Skåpet kräver elanslutning men har även batteri för redundans vid strömavbrott. Stölder på hjärtstartare är ovanligt men notera att försäkringen vid hyra även täcker stöld utomhus.
Se till att du och dina medmänniskor kan HLR
Vi rekommenderar alltid att man även köper till en utbildning i HLR så alla känner sig redo att agera om olyckan skulle vara framme. Under en utbildning övar alla med varsin docka och alla övar med en avancerad övningshjärtstartare som beter sig likadant som den riktiga.
Kontakta oss
Har du frågor kring våra tjänster eller produkter? Tveka inte att ta kontakt med oss!
Svenska Hjärtan AB
013-555 95
info@svenskahjartan.se