Agonal andning

Hade du blivit osäker?

Obs! Följande historia är fiktiv men kan uppfattas som obehaglig.

På väg ut till bilen efter jobbet hittar du en man som ligger på rygg på trottoaren. Du ser att ögonen är öppna, magen häver sig orytmiskt och ena armen rör sig i takt med magen. Munnen öppnas och stängs, lite som en fisk som kippar efter syre. Du hör väsande, orytmiska andetag som nästan låter som snarkningar.

Vad gör du? Vad har hänt?

Mannen i texten har drabbats av plötsligt hjärtstopp. Hjärtat har slutat leverera syre till hjärnan, vilket utlöser en reflex vars symptom exemplifieras ovan.

Tillståndet kallas agonal andning, som är en naturlig reflex när hjärnan fortfarande lever men har slutat få syre. Kroppen försöker desperat återställa andningen men misslyckas. Enda sättet att rädda någon med agonal andning är genom hjärt-lungräddning och i de flesta fall kombinerat med hjärtstartare.

Notera att symptomen på agonal andning kan variera något. Vill du veta mer om hjärtstopp och lära dig rädda liv? Kontakta oss på info@svenskahjartan.se så bokar vi in en utbildning!❤️

Edvin Rösliden

Började karriären med brandskyddet på Saab. Startade Svenska Hjärtan och står för allt från försäljning till att hålla utbildningar och SBA.

Kontaktformulär

Vi brinner för att hjälpa dig!

Fältet 'Förnamn' är obligatoriskt
Fältet "Efternamn" är obligatoriskt
Ange en giltig e-postadress

Kontakta oss

Har du frågor kring våra tjänster eller produkter? Tveka inte att ta kontakt med oss!

Svenska Hjärtan AB

013-555 95

info@svenskahjartan.se

Vintererbjudande

Vi tömmer 2023 års lager av brandsläckare. 15% rabatt på samtliga modeller på lager med tillverkningsår 2023. Endast ett fåtal kvar. Kontakta oss för beställning!