Personal Site

ushd

 

UR SVENSKA HJÄRTANS DJUP 2

De här pjäserna är skrivna efter tragedin på Utöya. De uppehåller sig vid den sorg som behöver bearbetas och vill diskutera den främlingsfientlighet och den politiska kollapsen som råder i många av Europas länder just nu.

AYÖTU av Kristian Hallberg
Ayötu är ett försök att minnas det fruktansvärda. Att gång på gång stå inför en katastrof och formulera tanken "Hur kunde det hända?" och "Det får inte ske igen." Att ett helt land kan lamslås av en tragedi. Att gå vidare, att glömma, att minnas. Det ligger sextionio döda kroppar på Utöya. Det är bara en man som kan väcka de till liv igen.

DEREALISATION av Jonathan Lehtonen
Jag vet inte längre om jag vaknar eller somnar. Saker som händer kan inte vara verkliga. Det måste vara en dröm. Jag kan inte lita på att det som händer verkligen sker. Jag kan inte lita på någon annan heller. Jag kan bara uppleva min verklighet och hoppas att jag drömmer.

FROM CHARLIE av Toril Solvang
Hun søker tittel til kunstverket hun skal sende inn til høstutstillingen. Det er en innrammet gave hun har fått av Charlie. En bh og en tangatruse med blonder. Hun er en norsk hvit kvinne som har datet en svart man. From Charlie handler om definisjonsmakt og seksuell tiltrekning. Om hvordan andres blikk kan være både opphissende og ødeleggende.

UR SVENSKA HJÄRTANS DJUP 1

De här pjäserna är de första i projektet. De är skrivna utifrån temat "Det främmande" och skrevs utifrån val-resultatet i Sverige hösten 2010.
BJÖRNLANDET av Camilla Blomqvist
Svante och Pia valde att uppleva den svenska sommaren i den röda lilla stugan mitt i skogen framför att resa till Thailand. De vill inget hellre än att få vara ensamma tillsammans. Men regnet vräker ner som under monsunen och plötsligt dyker en grupp vietnamesiska bärplockare upp och reser ett tält på tomten. Bakom de fördragna gardinerna i stugan blir Svante och Pia, inför sig själva och varandra, alltmer främmande.

NÄRA HAVET VILL JAG BO av Kristian Hallberg
Annsofie har flyttat in i en hembygdsgård tillsammans med sin sjuka mor och sin dotter för att skydda sig mot det förändrade samhället. Men hon behöver mat och hör av sig till Be som hon var så bra vän med på mellanstadiet. Kanske hon kan hjälpa henne? Men Be vill hjälpa henne med så mycket annat och har så många jobbiga frågor. Vem är mannen som är bunden och sover i en korg där i hörnet till exempel?

NÄSTAN JIHAD av Jonathan Lehtonen
Då brudparet är i begrepp att lova varandra kärlek tills döden skiljer dem åt kommer ett mörkt avslöjande. Brudgummen har ett suspekt förstanamn som bruden aldrig hört talas om. Vem är den som hon lärt känna? Varför heter han som han heter? Pratar han inte lite konstigt? Är han ens svensk? Frågorna hopar sig i brudens huvud då hon misstänker att hela deras tillvaro varit en lögn. Drömmen om deras största och lyckligaste dag utvecklas till en mardröm. Maria står inför det livsavgörande valet. Att säga Ja eller Nej.


[Klicka på titeln för att öppna i pdf-format]


Känn dig fri att läsa, inspirera och stjäla hur du vill med de här texterna, lägg till, dra ifrån, kopiera och klistra in, slå ihop. Väljer du att, i ett vinstdrivande projekt, sätta upp någon pjäs i sin helhet så hör av dig till dramatikern i fråga. Annars - låt oss nu försöka gräva från där vi står. Trevlig läsning, trevligt arbete!

Hör gärna av dig oavsett om du har läst pjäsen eller tänkt att sätta upp den. Vi hjälper dig gärna med att sprida reklam åt dig på den här sidan! Vi diskuterar gärna vidare.

Kontakt

Kristian Hallberg
hallberg.kristian@gmail.com

För press: Bild 1