Personal Site

ushd

 

Dagarna efter valet så möttes Camilla Blomqvist, Kristian Hallberg, Sigrid Herrault och Jonathan Lehtonen – fyra dramatiker – på restaurang Rival i Stockholm för att diskutera hur man nu när Sverige fått ett främlings-fientligt parti in i riksdagen ska gå vidare. Resultatet efter väldigt mycket mailväxlingar, diskussioner och meningsskiljaktigheter blev det här: ”Ur svenska hjärtans djup.” Hjärtligt välkomna.

Ur svenska hjärtans djup samlas på den här hemsidan för att skriva kring temat Det främmande. Syftet med detta är att försöka ta itu med teaterns eviga dåliga samvete – att nå ut. Texterna är fria att laddas ner, läsas och prövas på golvet av vem som helst. Vi tror att den dramatiska texten kan väcka något redan vid en läsning. Utanför salongerna bär teatern på stora möjligheter att göra skillnad.

Vi har samlat vårt upprop i tre punkter.

1. Pjäserna ska vara lika tillgängliga för amatörer som för professionella. Vi vill nå en publik som rör sig utanför teatersalongerna. Den publik som kanske främst besöker sina bekantas föreställningar, sina bekantas bekantas verk. Vi tror på ett kortare avstånd mellan scen och publik. Med nyskrivna, brännande aktuella pjäser kan vi starta diskussionen där och då, bland de bekanta.

2. Vi vill slå ett slag för en enklare teater, texter som kan sättas upp lika väl på Lilla Scen på Dramaten som i en källarlokal på Almgården, Teatermagasinet i Umeå eller på Silja Line. En teater/text som i första hand vill berätta något, som sätter kommunikation med publiken främst.

3. Vi vill att texterna ska stå fria och skriver därför inte utifrån en beställning från någon teater. Det politiska läget är akut och vi sitter därför inte och väntar på att någon ska ordna upp det. Vi måste ta tag i saker på egen hand, gräva där vi står. Vi - alla - måste ta vårt ansvar. Texterna skrivs utifrån våra hjärtans djup.

Kontakt

Kristian Hallberg
hallberg.kristian@gmail.com

För press: Bild 1